Een goed begin..

Zo aan het begin van het nieuwe jaar kijken we vaak een beetje vooruit. Wat gaat het jaar ons brengen? Welke plannen en dromen hebben we? Sommigen van ons hebben zelfs goede voornemens. Daar doe ik zelf nooit zo aan mee. Wat mij betreft is ieder moment een goed moment om iets te veranderen. Gewoon omdat je het zat bent, of omdat je graag iets anders voor jezelf wilt.

Zo maakte ik vorig jaar de keuze om minder voor de klas te staan en voor mezelf te gaan beginnen. Ik merkte dat ik na meer dan 20 jaar lesgeven toe was aan iets anders. Het coachen van kinderen deed ik ook al een hele poos en daar haalde ik veel voldoening uit, dus daar wilde ik wel mee verder. Maar wat ga je daar dan mee doen? Al jaren zat het idee van een eigen praktijk aan huis wel ergens in mijn achterhoofd, maar onze toenmalige woning was daar niet geschikt voor. Na een verhuizing en verbouwing was die mogelijkheid er opeens wel. En toen was het plan snel gemaakt.

Zo werkt dat bij mij, als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, ga ik aan de slag. Geen eindeloze overwegingen, maar spijkers met koppen slaan. Dus in het afgelopen halfjaar heb ik gewerkt aan mijn praktijk. En dat was nog best een hele puzzel, want het is niet klaar met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Er moest een website komen, maar er zitten ook financiële, juridische en fiscale kanten aan het starten van een onderneming. En laat de administratie nou ook bij mijn werk in het onderwijs al nooit mijn favoriete bezigheid zijn geweest…

Maar goed, wie a zegt moet ook b zeggen. Ik heb alle noodzakelijke stappen gezet en sinds een paar maanden kan ik dan echt aan de slag met klanten. Maar ja, die moeten natuurlijk eerst nog ergens vandaan komen. Het is niet zoals bij de opening van een nieuwe winkel, dat iedereen even een kijkje komt nemen. Nee, voordat ouders bij een kindercoach op de stoep staan, hebben ze eerst al wel een tijdje rondgelopen met hun zorgen. Er is een drempel, zullen we maar zeggen. Daarbij komt ook dat het voor veel mensen nog onbekend terrein is. En laten we eerlijk zijn, het gaat wel om je kind. Dat schuif je niet zomaar bij iemand om de hoek.

En dan beginnen al vrij snel allemaal lieve mensen om mij heen te  vragen: “En, loopt het al een beetje?” Eh.. geef me even de tijd om op te starten, oké? Ook al was ik er heel ontspannen aan begonnen, met het idee dat ik alle tijd zou nemen en mezelf daarin geen druk zou opleggen, ik werd er toch een beetje onrustig van. Want ja, dat zit ook in mij: wat ik doe, wil ik wel goed doen. En het liefst ook nog een beetje snel. Dus moet ik mezelf soms ook een beetje afremmen. Ik werk al heel wat jaren als kindercoach, maar ondernemer zijn, dat is toch echt iets anders. En daarin heb ik nog een heleboel te leren.

Inmiddels hebben de eerste ouders en kinderen hun weg naar mijn praktijk gevonden en daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Voor het komende jaar heb ik ook al weer leuke plannen, dus zo langzamerhand gaat het wel stromen. En dat ondernemerschap? Daar groei ik vast ook wel in. Met vallen en opstaan waarschijnlijk, want zo gaat dat als je nieuwe dingen leert. Alle begin is moeilijk, maar dat begin is er! En je weet wat ze zeggen over een goed begin..

Wil je nog meer lezen?

Dat kan!