Op school

Coaching

Als kindercoach op school werk ik met individuele leerlingen. De hulpvragen liggen voornamelijk op het gebied van leren, gedrag, weerbaarheid en emoties. Meestal gaat het om een vaardigheid die nog niet voldoende ontwikkeld is, bijvoorbeeld ‘omgaan met boosheid’ of ‘aandacht houden voor de leerstof’.
Coaching is oplossingsgerichte en kortdurende hulp, waarbij vooral gewerkt wordt aan het versterken van een vaardigheid op een bepaald gebied. Het is van belang dat vooral de leerling zèlf een probleem ervaart en daar graag aan wil werken.
Het is ook mogelijk om te werken met een klein groepje, bijvoorbeeld als er iets speelt tussen de leerlingen, zoals pesten of buitensluiten.

Systemisch werken in de klas

Opvallend gedrag, onrust en onderlinge ruzies en pesterijen kunnen ervoor zorgen dat het niet lekker loopt in je groep. Als je het gevoel hebt dat je met gesprekken en afspraken maken niet verder komt, is het misschien zinvol om eens naar de ‘onderstroom’ te kijken. Wat speelt er in de diepte?
Door middel van een opstelling met poppetjes op tafel, waarbij ieder kind een eigen poppetje neerzet, krijg je als leerkracht veel informatie over de onderlinge verhoudingen. De vele materialen die gebruikt worden, geven de leerlingen de mogelijkheid om zichtbaar te maken wat er bij hen leeft.
Er worden vaak veel gevoelens gedeeld. Dit bevordert het onderlinge begrip voor elkaar en komt ten goede aan een optimaal pedagogisch klimaat.
Ik werk met de materialen en de werkwijze van ‘GroepsGeluk-systemisch werken in de klas’. Als gecertificeerd GroepsGelukCoach maak ik deel uit van het GroepsGelukTeam en kan ik scholen, groepen en leerkrachten systemisch begeleiden.

workshop

Systemisch kijken naar kinderen

Voor professionals die met kinderen werken, geef ik de workshop ‘systemisch kijken naar kinderen’. Deze workshop geeft inzicht in de dynamieken die kunnen spelen in klassen, in teams, in gezinnen en bij individuele kinderen. Je leert iets over de achtergronden van systemisch werk, de onzichtbare wetmatigheden die ervoor zorgen dat het wel of juist niet lekker loopt in je klas en hoe je anders kunt kijken naar gedrag. De theorie wordt afgewisseld met enkele praktische oefeningen en er is voldoende ruimte voor vragen. Ook een workshop op maat is mogelijk. Interessant voor jouw team? Neem dan contact met mij op en informeer naar de mogelijkheden.

Ik Leer Leren

De groepstraining ‘Ik Leer Leren’ wordt gegeven in groepen van maximaal 8 leerlingen. De training is gericht op de vaardigheden die nodig zijn om tot leren te komen. In 5 bijeenkomsten van 1,5 uur wordt aandacht besteed aan motivatie, faalangst, concentratie, manieren van leren, executieve functies, plannen en organiseren. Leerlingen ontdekken hoe leren leuker en gemakkelijker kan worden. Het is mogelijk om te werken met een werkboek of met kopieerbladen.

Wil je weten of ik voor jouw school iets kan betekenen?

Of wil je meer informatie over deze training?
Neem gerust contact met mij op.