Opstellingen

Sommige problemen zijn niet direct op te lossen door alleen met een kind aan de slag te gaan. Het kan dan zinvol zijn om er eens systemisch naar te kijken. Met systemisch kijken, wordt vooral bedoeld dat je uitzoomt en kijkt naar het grotere geheel. Het gedrag van je kind kan ook een spiegel zijn voor jou als ouder. Wat wil je kind je laten zien met zijn gedrag? Voor welk probleem is het gedrag van je kind een oplossing? Denk bijvoorbeeld aan een kind dat plotseling heel moeilijk gedrag vertoont, omdat het onbewust aanvoelt dat het tussen de ouders niet lekker loopt. Het gedrag is dan een manier om beide ouders ‘hier’ te houden.
Het kan ook zo zijn dat er in het familiesysteem van (één van) de ouders iets speelt of gebeurd is, waarmee het kind onbewust verbonden is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een kind dat erg angstig is zonder aanwijsbare reden. Misschien is de angst wel terug te leiden naar een voorouder die in de oorlog een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt waarover nooit gesproken is. Onbewust kan een kind hier sterk mee verbonden zijn. Dat klinkt misschien vergezocht, maar hardnekkige patronen in je leven zijn vaak terug te leiden naar je familiesysteem. Je kunt dit zichtbaar maken in een opstelling.
Een opstelling geeft op een diepere laag informatie over jouw gedrag (en dat van je kind) en de onderlinge relaties in jullie gezin en in je gezin van herkomst. Je krijgt antwoorden en doorvoelt de inzichten, waardoor geblokkeerde energie weer kan stromen. Je komt zelf beter op jouw plek te staan. En daar help je je kind ontzettend mee, want daardoor kan je kind ook zijn/haar eigen plek beter innemen. Je kind kan weer kind zijn. 

Hoe 'werkt' een opstelling?

Er wordt vanuit jouw hulpvraag als ouder gewerkt en gefocust op jouw beleving van het probleem. Je kind is hier niet bij aanwezig. Zo wordt je kind ontlast. Je ‘vraag’ wordt door jou opgesteld met voorwerpen op tafel of met zogenaamde ‘vloerankers’. Alle elementen die met je vraag te maken hebben, krijgen een plek in de ruimte. Jij komt uiteindelijk op je eigen vloeranker te staan. Zo sta je letterlijk midden in je eigen verhaal. Tijdens de opstelling wordt het onzichtbare zichtbaar. Het beeld,  je lichaam, het gevoel en de emoties zeggen meer dan duizend woorden…

Wil je meer weten over opstellingen? Lees dan hier mijn blog

Wanneer kan een opstelling zinvol zijn? Bijvoorbeeld bij de volgende zaken:

Een opstelling kun je individueel doen, maar ook in een groep met representanten. Een vraagsteller brengt dan een vraagstuk in waar hij/zij meer inzicht in wil krijgen. Dit kan over van alles gaan; werk, relaties, opvoeding, emoties. 

Voor de verschillende elementen die bij je vraag horen worden representanten gekozen. Zij worden in de ruimte opgesteld. Representanten kunnen vaak veel informatie geven, denk hierbij aan lichaamstaal, kijkrichting, gevoelens en woorden die opkomen. Dit gaat vanzelf, ervaring op dit gebied is niet nodig. Voor de vraagsteller geeft een opstelling diepe inzichten.

Met twee collega’s verzorg ik regelmatig een opstellingenmiddag in Deventer. Je bent van harte welkom op één van de volgende data:
– zaterdag 10 september
– zaterdag 22 oktober
– zaterdag 26 november

 

Website-Opstellingenmiddag (1)

Meer weten?

Wil je meer informatie, of een afspraak maken?
Neem gerust contact met mij op.