Systemisch werk

Met systemisch kijken, wordt vooral bedoeld dat je uitzoomt en kijkt naar het grotere geheel. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van een opstelling. 
Zo kun je meedoen aan een opstellingenmiddag met representanten.
Wil je meer weten over opstellingen of systemisch werk, dan kun je ook deelnemen aan een workshop. Een mix van theorie en zelf ervaren.

In mijn praktijk werk ik met individuele opstellingen. Ik gebruik daarbij poppetjes en kleine materialen of werk met zogenaamde vloerankers. Een vraag kan gerelateerd zijn aan je kind, maar dat hoeft niet. Ook voor inzicht in je eigen vraagstukken ben je van harte welkom.

Gedrag is slechts de buitenkant, er zit altijd iets onder. Wat wil je kind je laten zien? Voor welk probleem is het gedrag van je kind een oplossing? Denk bijvoorbeeld aan een kind dat plotseling heel lastig gedrag vertoont, omdat het onbewust aanvoelt dat er in de relatie tussen de ouders iets niet lekker loopt. Het gedrag kan dan een manier zijn om beide ouders ‘hier’ te houden. Kinderen kunnen daarin ver gaan, uit liefde voor de ouders. Dit gebeurt onbewust. Wanneer de ouders zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen stuk, hoeft het kind niet meer zo hard te werken.

Systemisch werken kan op vele manieren, bijvoorbeeld in de vorm van een familieopstelling. Een opstelling geeft op een diepere laag informatie over jouw gedrag (en dat van je kind) en de onderlinge relaties in jullie gezin en in je gezin van herkomst. In de opstelling wordt vaak zichtbaar waar het eigenlijk om gaat. Je komt zelf beter op jouw plek te staan als ouder. En daar help je je kind ontzettend mee, want daardoor kan je kind ook zijn/haar eigen plek beter innemen. Je kind kan weer kind zijn. 

Hoe 'werkt' een opstelling?

Er wordt vanuit jouw hulpvraag gewerkt en gefocust op jouw beleving van het probleem. Mocht je vraag over je kind gaan, dan is je kind hier niet bij aanwezig. Zo wordt je kind ontlast.

Je ‘vraag’ wordt door jou opgesteld met voorwerpen op tafel of met zogenaamde ‘vloerankers’. Alle elementen die met je vraag te maken hebben, krijgen een plek in de ruimte. Jij komt uiteindelijk op je eigen vloeranker te staan. Zo sta je letterlijk midden in je eigen verhaal. Tijdens de opstelling wordt het onzichtbare zichtbaar. Het beeld,  je lichaam, het gevoel en de emoties zeggen meer dan duizend woorden…

Wil je meer weten over opstellingen? Lees dan hier mijn blog

Wanneer kan een opstelling zinvol zijn? Hieronder een paar voorbeelden:

Meer weten?

Wil je meer informatie, of een afspraak maken?
Neem gerust contact met mij op.