Systemisch werk

Systemisch werken kan op vele manieren, bijvoorbeeld in de vorm van een familieopstelling. Een opstelling geeft op een diepere laag informatie over jouw gedrag (en dat van je kind) en de onderlinge relaties in jullie gezin en in je gezin van herkomst. In de opstelling wordt vaak zichtbaar waar het eigenlijk om gaat. Je komt zelf beter op jouw plek te staan als ouder. En daar help je je kind ontzettend mee, want daardoor kan je kind ook zijn/haar eigen plek beter innemen. Je kind kan weer kind zijn.
Hoe 'werkt' een opstelling?

Wil je meer weten over opstellingen? Lees dan hier mijn blog
Wanneer kan een opstelling zinvol zijn? Hieronder een paar voorbeelden:
- Je ziet dat bepaalde patronen zich blijven herhalen
- Er is sprake van angst of boosheid, die niet bij de situatie lijkt te passen en/of zich steeds herhaalt
- Je weet dat je als ouder nog wat ballast vanuit je familiesysteem meedraagt en je wilt dit niet aan je kind doorgeven
- Je kind heeft de neiging om voor jou te zorgen i.p.v. andersom, of vindt het moeilijk om iets aan te nemen van volwassenen.
- Er is altijd gedoe tussen je kinderen of tussen een ouder en een kind
Een opstelling kun je individueel doen, maar ook in een groep met representanten. Een vraagsteller brengt dan een vraagstuk in waar hij/zij meer inzicht in wil krijgen. Dit kan over van alles gaan; werk, relaties, opvoeding, emoties.
Voor de verschillende elementen die bij je vraag horen worden representanten gekozen. Zij worden in de ruimte opgesteld. Representanten kunnen vaak veel informatie geven, denk hierbij aan lichaamstaal, kijkrichting, gevoelens en woorden die opkomen. Dit gaat vanzelf, ervaring op dit gebied is niet nodig. Voor de vraagsteller geeft een opstelling diepe inzichten.
Met mijn collega Mirjam de Boer verzorg ik regelmatig een opstellingenmiddag in Deventer. Je bent van harte welkom op één van de volgende data:
– zaterdag 28 januari
– zaterdag 18 maart
– zaterdag 22 april
– zaterdag 10 juni

