Systemisch werk

Soms heb je al van alles geprobeerd, maar het leidt niet tot de gewenste verandering. Er speelt iets waar je niet je vinger op kunt leggen of een probleem blijft zich herhaaldelijk voordoen. Het kan dan zinvol zijn om er eens systemisch naar te kijken. Met systemisch kijken, wordt vooral bedoeld dat je uitzoomt en kijkt naar het grotere geheel. Je gaat de vraag onderzoeken op een diepere laag. Thema’s en gebeurtenissen die in jouw leven spelen of gespeeld hebben, kunnen mogelijk onbewust van invloed zijn op (de relatie met) je kind. Wanneer je je hiervan bewust wordt en zelf als ouder stevig op je plek kunt staan, zal je kind dat meteen aanvoelen.
Gedrag is slechts de buitenkant, er zit altijd iets onder. Wat wil je kind je laten zien? Voor welk probleem is het gedrag van je kind een oplossing? Denk bijvoorbeeld aan een kind dat plotseling heel lastig gedrag vertoont, omdat het onbewust aanvoelt dat er in de relatie tussen de ouders iets niet lekker loopt. Het gedrag kan dan een manier zijn om beide ouders ‘hier’ te houden. Kinderen kunnen daarin ver gaan, uit liefde voor de ouders. Dit gebeurt onbewust. Wanneer de ouders zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen stuk, hoeft het kind niet meer zo hard te werken.

Systemisch werken kan op vele manieren, bijvoorbeeld in de vorm van een familieopstelling. Een opstelling geeft op een diepere laag informatie over jouw gedrag (en dat van je kind) en de onderlinge relaties in jullie gezin en in je gezin van herkomst. In de opstelling wordt vaak zichtbaar waar het eigenlijk om gaat. Je komt zelf beter op jouw plek te staan als ouder. En daar help je je kind ontzettend mee, want daardoor kan je kind ook zijn/haar eigen plek beter innemen. Je kind kan weer kind zijn. 

Hoe 'werkt' een opstelling?

Er wordt vanuit jouw hulpvraag als ouder gewerkt en gefocust op jouw beleving van het probleem. Je kind is hier niet bij aanwezig. Zo wordt je kind ontlast. Je ‘vraag’ wordt door jou opgesteld met voorwerpen op tafel of met zogenaamde ‘vloerankers’. Alle elementen die met je vraag te maken hebben, krijgen een plek in de ruimte. Jij komt uiteindelijk op je eigen vloeranker te staan. Zo sta je letterlijk midden in je eigen verhaal. Wat je ziet, ervaart en voelt, zegt meer dan duizend woorden…

Wil je meer weten over opstellingen? Lees dan hier mijn blog

Wanneer kan een opstelling zinvol zijn? Hieronder een paar voorbeelden:

Een opstelling kun je individueel doen, maar ook in een groep met representanten. Een vraagsteller brengt dan een vraagstuk in waar hij/zij meer inzicht in wil krijgen. Dit kan over van alles gaan; werk, relaties, opvoeding, emoties. 

Voor de verschillende elementen die bij je vraag horen worden representanten gekozen. Zij worden in de ruimte opgesteld. Representanten kunnen vaak veel informatie geven, denk hierbij aan lichaamstaal, kijkrichting, gevoelens en woorden die opkomen. Dit gaat vanzelf, ervaring op dit gebied is niet nodig. Voor de vraagsteller geeft een opstelling diepe inzichten.

Met mijn collega Mirjam de Boer verzorg ik regelmatig een opstellingenmiddag in Deventer. Je bent van harte welkom op één van de volgende data:
– zaterdag 28 januari
– zaterdag 18 maart
– zaterdag 22 april
– zaterdag 10 juni

Opstellingenmiddag

Meer weten?

Wil je meer informatie, of een afspraak maken?
Neem gerust contact met mij op.